Kalle och hans drömmar

 

”Ingenting är omöjligt”, säger Kalle

 

Karl Vidar Mohammar drömde om att göra en bok. Drömmen blev verklighet och nu finns ”Kalle och hans drömmar” i handeln. Kalle som har Williams syndrom är expert på att förverkliga drömmar. Hans funktionsvariation hindrar inte honom. Tvärtom.

 

För fyra år sedan plingade det till i min mobil. Sms:et kom från Kalle Mohammar och lydde:

”Hej Mille! Kan du hjälpa mig att skriva boken ”Drömmen om att flytta till ett gruppboende?”

Jag svarade ja omgående. Nu, fyra år senare, är drömmen verklighet. Boken är här och i nästa vecka flyttar Kalle in till ett riktigt gruppboende där han slipper sova ensam om natten. Kalle och hans drömmar är en bok där Kalle berättar om hur han gör för att förverkliga sin längtan och sina önskningar. Han berättar också om hur det är att leva med en så kallad funktionsvariation och vad som är viktigt i livet för honom.

För mig har boken flera syften. Det primära var att förverkliga Kalles dröm. Det andra och inte minst viktiga är att göra en ohörd röst hörd. Vi har alla unika drömmar oavsett om vi är ”normala” eller inte. Jag tror att livet bland annat går ut på att följa dessa. Där har vi så mycket att lära av Kalle. Han saknar många av de rädslor och hinder vi andra sätter upp.

Det är en viktig bok, brukar Kalle säga och det är det. Det är en bok som också kan hjälpa till att bryta normalitetsbegreppet där vi försöker göra de ”annorlunda” till ”normala”. Det borde vara tvärtom. Vi måste lyssna till de vi kallar ”annorlunda”. De har mycket att säga oss och vi har mycket att lära. De har unika gåvor och kunskaper som kan hjälpa oss ”normala” att förstå mer om hur det är att vara människa och hur vi kan skapa ett samhälle där människans bästa står i fokus.

Hur gick det till att göra boken?

 Det tog ett bra tag innan jag kom på hur jag skulle skriva, hur jag skulle göra Kalle rättvisa. Kalle han tjatade och tjatade. På en resa drömde jag en natt hur jag skulle göra. Det var som om jag kunde höra Kalle tala. Boken skrev sig själv. Kalle läste, kände igen sig, drog bort och lade till. Jag har känt Kalle sedan han var två dagar gammal och det är en gåva att få vara hans vän.

Mer information hittar du på Kalles hemsida: www.kallesdrommar.se. Och på hans fb-sida: Kalle Mohammar.

Mer info om Williams syndrom hittar du på www.williamssyndrom.se

För mer info och bilder kontakta mig!