Snart är Vilda Barbro här

Fina söta Barbro.

Någon gång i vecka 20 kommer ett hjärtebarn till världen, Vilda Barbro som jag har gjort tillsammans med illustratören Johanna Magoria. Jag  bara älskar hennes bilder.

Hur då kom boken till? Jo, det började med en blomsteräng i Öllövsstrand på Bjärehalvön. Det var första sommaren jag bodde där och jag gladde mig åt alla knoppar som snart skulle slå ut på ängarna och i dikena. Men, bara några dagar före midsommar låg allt kapat och dött. Vägföreningen hade huggit alla hagar och diken. Men, varför hugger ni nu när allt var på väg att slå ut, undrade jag. För så har vi alltid gjort. Då ser det ju fint ut till midsommar, sa de. Jag grät. Så började jag forska i det där med vilda bin och pollinatörer och fann en ny underbar och spännande värld. Jag visste inte ens att det fanns vilda solitära bin. Jag startade en grupp vid namn Öllövsstrands blomsterängar. Först fanns där ett kompakt motstånd från många av de andra husägarna. Men, jag fick också mycket stöd och ett år senare klubbades förslaget igenom om att förvandla ”döda” ängar till levande matbodar för pollinatörer.

Och så blev det Båstads miljöpris 2019 och så bidde det en bok.

Tusen tack för inspiration från Anna Lind Lewin och faktagranskning av Lotta Fabricius på Pollinera Sverige. https://www.pollinerasverige.se/ Tack också till fjärilsexperten Karin Ahrne på SLU och tack till humleexperten Göran Holmström som också faktagranskat. Tack också till bästa korrekturläsarna Tom Rudberg, Anna Gezelius och Sofie Rosén. Tack till Berghs förlag som gjorde detta möjligt. Tack alla andra som stöttat mig.