Barnböcker

Lilla Na och djurkuppen – Berghs förlag kommer hösten 2018

Lilla Na och djurkuppen är en bok om vänskap, en bok som handlar om att våga säga ifrån och våga agera när något känns fel. Det är en rolig, spännande och allvarlig historia om hur olika vi kan se på behandlingen av djur. Barn är mycket närmare livet än många avtrubbade vuxna och har en större intuitiv lyhördhet för vad som är rätt och fel.

Elon, Plexus och de gömda hundarna – Berghs förlag 2017

elon plexus och den gömda hundarna"Mamma ljög när hon sa att det skulle bli bättre i den nya skolan."Elon är trött på att vara rädd, trött på att bli retad, trött på att inte ha någon kompis, trött på att vara ensam. Men världens största hund med husse har bestämt sig för att få Elon på andra tankar. Och snart är Elon indragen i ett spännande äventyr! Ska Elon och hans nya vänner hitta de försvunna hundarna innan det är försent?

Lektör Svante Ors på Bibliotekstjänst-häftet nr 8 2017
Recension

”Elon är tio år och mobbad. Det blev inte bättre efter att familjen flyttade till Solna med bussiga mamma,
bonuspappa Henry och bonussyster Jamaica. En dag hittar Elon rottweilern Roger, som slitit sig, och upptäcker att han kan förstå hundar. Rogers husse är Plexus, urstark och jättesnäll gladiator från TV-programmet. Plexus tar sig an Elon, de besöker tillsammans Hundstallet där Plexus hämtat sin stora hund och där får Elon kontakt med en annan inlämnad hund som kan berätta om två misshandlade olycksbröder som finns instängda i en lägenhet hos en elak man. Med hjälp av Plexus och en nyvunnen vän lyckas Elon spåra de gömda hundarna och allt får ett lyckligt slut. Elon Plexus och de gömda hundarna är en rörande och spännande historia med ingredienser som många barn kan uppskatta: den svages revansch, räddningen av utsatta djur och vuxna som ställer upp när det behövs. Det finns en fin litterär tradition om barn som blir starka hjältar med lite hjälp och lite magi och jag är säker på att det här kan bli en högläsningsfavorit på mellanstadiet.”

Bokus.com

Millan och det där med kyssar – Berghs förlag mars 2014

millan och det där med kyssar Millan ska fylla 13 år och bor på Värmlandsgatan i Katrineholm. Hon har fyra husdjur och tillbringar nästan all ledig tid i stallet hos favorithästen. Men allra mest längtar hon efter att få kyssa någon på riktigt

Bokus.com

Millan – hästar hundar och hår under armarna – Berghs förlag 2013

hästar, hundar och hår under armarna Millan är tillbaka! Hon har hunnit bli 12 år och funderar på många saker. Som hur hon ska få rida på Zita? Och kan rödhåriga bli lucia? Ska drömmen om en hund bli verklighet?

Bokus.com

Millan och slottets hemlighet – Berghs förlag 2012
millan och slottets hemlighet Millan och hennes familj ska resa till Frankrike på sommarlovet. Och hotellet är ett riktigt slott med stall och hästar. Äntligen ska Millan få rida. Men det händer annat också. Vart leder den hemliga gången under marken?Och är det en riktig dödskalle som Millan hittar under ett träd? Bokus.com
Modiga Millan – Rabén & Sjögren 2007

modiga millan Millan har väntat i hela sitt liv på att få börja i skolan. Nu är det äntligen dags. Lite läbbigt känns det, men mest roligt. Med sitt röda hår och sitt humör sticker hon ut redan från början. Och hon är inte rädd för att ingripa när något är fel. Tredje fristående delen om Millan rymmer massor av action och starka känslor. Millan är ju så intensiv! Hon gör ingenting halvhjärtat. Det blir ofta väldigt dramatiskt ? och roligt!

Bokus.com

Mycket mera Millan – Rabén & Sjögren 2006

mycket mera millan Millan, 6 år, är en intensiv person med starka känslor och Millan älskar djur. Hon vill ha en hund eller katt, ja, vad som helst bara det är hennes eget djur. Men än så länge får hon nöja sig med att rädda så många som möjligt. Minst hundra daggmaskar, sniglar och nyckelpigor och en fågel ? fast den dog.

När familjen flyttar till Katrineholm får Millan mamma att lova henne en katt. Men det händer ingenting fast Millan tjatar varenda dag, så hon skaffar en själv! Sån är hon ? självständig, orädd, handlingskraftig. Och visst får hon ofta skäll för allt hon ställer till med, men det får hon ta.

Bokus.com

Millans äventyr – Rabén & Sjögren 2005

Millans äventyr Jesus i dasset, säger Millan när hon är arg och när hon är glad. Millan är sex år med spikrakt rött hår och massor av fräknar. Hon råkar ofta ut för saker, fastnar med tummen i hissen, råkar bita prinsessan när hon spelar mus på balettuppvisningen, och råkar klippa av sig ena flätan.

Om Millans äventyr i SvD 2005

”Den självbiografiska flickskildringen Millans äventyr är frilansjournalisten Milena Bergquists debut som skönlitterär författare. ”Millans äventyr” är en småflickskildring, som även om den utspelas i 1960-talets Fagersta i sin litterära gestaltning och tematik har ett tydligt systerskap med klassiska flickskildringar av författare som Selma Lagerlöf, Agnes von Krusenstjerna, Barbro Lindgren och Margareta Strömstedt.
Millan, som själv är berättaren, har likt sina litterära systrar en god förmåga att betrakta sig själv och hitta det som är spännande att berätta från de vardagliga småtingens värld. Där är mycket konstigt och kan lätt missförstås. I detta naiva berättarperspektiv kan Milena Bergquist med stor trovärdighet återgestalta sin barndoms lika vanliga som osannolika upplevelser och erfarenheter.
Nåja, erfarenheter rör det sig egentligen inte riktigt om eftersom Millan sällan reflekterar över det som händer henne.
Erfarenheten nås i samverkan mellan läsandet och Millans berättande, som är utformat som om hon i det läsande nuet berättar vad som just händer.
Milena Bergquist låter ord och tankar forsa ur Millan, precis som små flickor brukar berätta. I detta rika flöde tumlar mängder av små och stora händelser runt till syns helt slumpartat men det är en mycket välstrukturerad slump.
Millan får själv nämna den brittiska barnboksgestalten Milly-Molly och det finns i Bergquists medvetet flicknaiva estetik något som påminner om Joyce L Brislys alldeles speciella tonfall i böckerna om Milly-Molly. Det som emellertid i hög grad skiljer Millans vardagsvärld från Milly-Mollys är att Bergquist i sina episoder inte på något sätt väjer för de pinliga missförstånd, de skrämmande händelserna och de onda såren utan låter dem ingå lika naturligt som det roliga och det tokiga.
Episoderna, tiden och gestalterna i "Millans äventyr" är träffsäkert tolkade i bild av Annika Huett. Hon fångar i sina teckningar och montage inte bara
Millan utan 1960-talet, hon ger en bild av 60-talet genom att använda en stil som liknar 60-talets samtidigt som hon avbildar 60-talet.
"Millans äventyr" fungerar som högläsning för små barn och som minnesbok för dem som själva var små på 60-talet. Dessutom har "Millans äventyr" den kvalitet som en god barndomsskildring bör ha nämligen allmängiltigheten i det privata. Jag ser med spänning fram emot de utlovade fortsättningarna.”

Bokus.com

Kokböcker

Hirams gröna kokbok - Natur & Kultur 2013

Hirams gröna kokbok Märit Huldt, alias Hiram, var en av Sveriges genom tiderna främsta matskribenter. Hennes enkla och roliga recept byggde på filosofin att matlagning ska vara opretentiös och lustfylld, och hon var tidig med att påtala vikten av råvaror med hög kvalitet. Precis som med alla annan matlagning var Hiram före sin tid när det gällde vetetariska rätter.

Hirams tidigare utgivning innehåller massor av roliga, enkla och ovanliga gröna recept på förrätter, tilltugg, middagar och efterrätter. I Hirams gröna kokbok har matskribenten Milena Bergquist samlat de allra bästa, totalt cirka 130 recept, varvat med sina egna tips för att tillaga grönare rätter.

Exempel på recept är österrikisk potatissoppa, friterade lökringar, spagetti Zoagli, ostlåda med valnötter och jordgubbsmaräng.

Bokus.com

Hirams bästa kokbok – Natur & Kultur 2011
Hirams bästa kokbok Få matskribenter har betytt så mycket för så många som Märit Huldt, eller Hiram som hon kallades. I 25 år bjöd hon Svenska Dagbladets läsare på sina enkla och roliga recept. Många har vuxit upp på Hirams svartvinbärssylt, änglapaj och fru Bråttoms räkris. Hiram var en trendsättare när det gällde matlagning. Hennes filosofi var att maten skulle vara lättlagad och hon påtalade tidigt vikten av råvaror med hög kvalitet. I Hirams bästa kokbok har Milena Bergquist samlat ca 140 av matlegendens bästa recept och Anna Lind Lewin har varsamt förvaltat Hirams klassiska formgivning och karaktäristiska små illustrationer. Hiram var en föregångare på många sätt och hennes böcker är lika gångbara idag som då de skrevs. 2012 skulle Hiram ha fyllt 100 år.
Bokus.com

Blandat

Förtröstan – Körverk komponerat av Tom Rudberg efter poesi av mig. Uruppfört Eskilstuna 2014
Ansvarsfull alkoholhantering – Utbildningsrådet. Lärobok för gymnasiet 2014
ansvarsfull - alkoholservering Det är en bok för dig som går gymnasieskolans HT eller RL program, men också för dig som är på väg ut i restaurangbranschen och därför rent professionellt behöver kunna förhålla dig till alkoholbruk på ett ansvarsfullt och klokt sätt.Att arbeta med alkohol i någon form, oavsett om man producerar, säljer, marknadsför eller serverar innebär ett stort ansvar. Att inte känna till och arbeta efter alkohollagens bestämmelser, kan leda till att du får böter, förlorar ditt jobb eller att din arbetsgivare förlorar rätten att servera alkohol. Boken beskriver svensk alkoholhistoria och berättar hur vi fick de lagar vi har idag. Du hittar också övningar och resonemang om alkoholens fördelar och nackdelar samt svar på frågor om missbruk och beroende.i slutet av boken finns alkohollagen och förklaringar till hur man använder den i verkligheten.Kort sagt den nödvändiga kunskap som krävs för att kunna sköta ett framtida jobb på en restaurang eller för att driva bar- eller restaurangverksamhet. Adlibris.com
Lilla Uppladdningen – Sisu idrottsböcker 2002
Vi rustade ett torp – Byggförlaget 2002 Medförfattare till Arne Lind

"Malte tröttnar aldrig på Millan. Vårt favoritkapitel är det om Tante Toni i Mycket mera Millan. Vi skrattar så vi viker oss. Aber Tante Toni, was ist los?"
Stina Cederholm 2017

"Jag heter Maria Wernant och har använt dina böcker som högläsning i en F-1 i år.
Allra sist, nu precis innan sommarlovet blev vi klara med Slottets Hemlighet. Mina elever ÄLSKADE
böckerna."

"Har just läst din senaste Millan-bok – Millan, hästar, hundar och hår under armarna och skrattat så tårarna trillat. Var tvungen att lyssna på lite gammal musik också – The Locomotion. Stort tack!!"
Med vänlig hälsning Eva Åsbacka

"Hej kommer du i håg när du var på dalarö skola det är marcus och freja dom som gick i 1an då nu går vi i 3an ps millan bökerna är jätte bra vi läser dom i bland"