Mina senaste böcker

Mille Myra

Makalösa fakta om myrornas liv

Gör ett besök i myrornas fascinerande värld! Tillsammans med den röda stackmyran Mille och kompisen Hedvig får vi följa med i sökandet efter Hedvigs försvunna hem en ihålig pinne från gammelskogen. Kan det vara en hund som burit bort den? Eller kanske en kråka som tagit den till sitt bo? I Mille Myra vandrar vi längs myrstigar över hela världen, vi får lära oss om stackars uppbyggnad, myrornas omåttliga styrka och hårda arbete samt om hur livsviktiga myrorna är för oss människor och allt liv på jorden. Givetvis följs det upp av handfasta tips på hur just du kan hjälpa myrorna och våra skogars viktiga ekosystem och den biologiska mångfalden!

Recension - Betyg: 5 av 5 möjliga. Briljant.

Mille Myra är ett utmärkt samarbete mellan författaren Milena Bergquist och illustratören Johanna Magoria där symbiosen mellan text och bild mästerligt sammanför regelrätt fakta med inlevelsefullt narrativ. Huvudkaraktären Mille Myra talar direkt till läsaren när hon berättar om sitt liv som stackmyra samtidigt som varje uppslag också innehåller ett stycke i klassik "visste du att"-stil. Flera av Magorias illustrationer glänser av en nästintill nationalromantisk charm som tar läsaren rakt in i de stämningsfulla svenska skogarna under såväl sommar som vinter, andra gestaltar humoristiskt faktan som Bergquist förmedlar i text. Rövarmyran får en banditmask, drakulamyran huggtänder och sockermyran gör sig redo att dyka rakt ned i en vaniljbulle. Som läsare är det omöjligt att inte fascineras och bli fäst vid de pyttesmå djuren som är både enormt flitiga och omöjligt starka, flera gånger påminns vi dessutom om hur viktiga myrorna är för naturens kretslopp. Mille Myra har all potential att bli en stående favorit såväl hemma som i förskola och i de lägre skolklasserna.
Anna Bjurström
Lektör

Mina senaste böcker

Alla dessa barn

- om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem

I februari 1920 kliver nioåriga Mimi Böck på ett tåg i Wien tillsammans med 559 andra barn från det krigshärjade Österrike. Hon är så tunn och svag att konduktören får lyfta av henne från tåget när det anländer till Sverige. På perrongen står systrarna Allie och Frida Brunnström och välkomnar henne till landet som ska komma att bli hennes nya hem. Mellan åren 1919 och 1924 kom över 20 000 krigsbarn till Sverige, varav ett var Milena Bergquists mormor Mimi, som tvingades lämna kvar sin familj i Wien. I Alla dessa barn skildras hennes historia i samband med första världskriget och hur svenskar över hela landet öppnade sina hem, trots ransonering, inflation, arbetslöshet och kris. Det är en drabbande skildring av ett krigs förödande konsekvenser för ett litet barn. Det är också en bok om makalös givarvilja och mobilisering av människors goda handlingar. Boken handlar också om Milena Bergquists personliga resa till rötter i Österrike hon inte visste att hon hade. Det blev en både smärtsam och mycket omvälvande resa. Den röda tråden i boken är mormor Mimis egen berättelse.

Recension - Betyg: 4 av 5 möjliga. Mycket bra.

"Milena Bergquist (f. 1958) är journalist och författare. Alla dessa barn berättar om författarens mormor, som 1920 kom som ett av 22 000 krigsbarn från nödens Wien till Sverige för att "äta upp sig" under några månader, men som sedan levde hela sitt liv här. Bergquist söker mormoderns rötter, varför hon skickades till Sverige, hur hon togs emot av två godhjärtade och välbeställda systrar, och hur hennes liv blev. Efterforskningarna leder till arkiv och andra inrättningar, och till rannsakning av familjebrev och författarens egna minnen av mormodern, och hennes berättelser från uppväxten och den långa resan. Fram växer bilder av en familjs öden i den europeiska 1900-talshistoriens skoningslösa omvälvningar. Särskilt ligger tyngdpunkten på kvinnorna: gammelmormor Anna som nödgas skicka bort sitt barn, mormor Marias långa resa, de goda tanternas kärlek och generositet. Författaren problematiserar också, på sätt som även skett rörande de finska krigsbarnen i nästa världskrig, om det var rätt att rycka upp barnen från hemland och familjer. Boken är en välskriven och intressant, personlig men inte privat, berättelse om ett av flera hundra tusen barnaöden i första världskrigets efterdyningar."
Johan Brinck
Lektör, BTJ

Milenas böcker

Vill du ha en signerad bok? Eller är det någon du inte hittar? Skicka ett mejl till Milena så går det kanske att ordna.

Illustratör: Annika Hüett
Millans äventyr

”Jesus i dasset”, säger Millan när hon är arg och när hon är glad. Millan är sex år med spikrakt rött hår och massor av fräknar. Hon råkar ofta ut för saker, fastnar med tummen i hissen, råkar bita prinsessan när hon spelar mus på balettuppvisningen, och råkar klippa av sig ena flätan. Det händer alltid något roligt, sorgligt eller spännande i Milena Bergquists kapitelbok.

Illustratör: Annika Hüett
Mycket mera Millan

Millan, 6 år, är en intensiv person med starka känslor och Millan älskar djur. Hon vill ha en hund eller katt, ja, vad som helst bara det är hennes eget djur. Men än så länge får hon nöja sig med att rädda så många som möjligt. Minst hundra daggmaskar, sniglar och nyckelpigor och en fågel – fast den dog. När familjen flyttar till Katrineholm lovar mamman henne en katt.

Illustratör: Annika Hüett
Modiga Millan

Millan har väntat i hela sitt liv på att få börja i skolan. Nu är det äntligen dags. Lite läbbigt känns det, men mest roligt. Med sitt röda hår och sitt humör sticker hon ut redan från början. Och hon är inte rädd för att ingripa när något är fel. Tredje fristående delen om Millan rymmer massor av action och starka känslor. Millan är ju så intensiv!

Illustratör: Annika Hüett
Millan och slottets hemlighet

Millan och hennes familj ska resa till Frankrike på sommarlovet. Och hotellet är ett riktigt slott med stall och hästar. Äntligen ska Millan få rida. Men det händer annat också. Vart leder den hemliga gången under marken? Och är det en riktig dödskalle som Millan hittar under ett träd?

Fotograf: Ann Lindberg
Millan, hästar, hundar och hår under armarna

Millan är tillbaka! Hon har hunnit bli 12 år och funderar på många saker. Som hur hon ska få rida på Zita? Och kan rödhåriga bli lucia? Ska drömmen om en hund bli verklighet? ”En härligt humoristisk och spännande högläsningsbok. Läs och njut!”

Fotograf: Ann Lindberg
Millan och det där med kyssar

Millan ska fylla 13 år och bor på Värmlandsgatan i Katrineholm. Hon har fyra husdjur och tillbringar nästan all ledig tid i stallet hos favorithästen. Men allra mest längtar hon efter att få kyssa någon på riktigt.

Illustratör: Johanna Magoria
Nikko nattflygare – fantastiska fakta om nattfjärilar och andra insekter

Lär känna mörkret och de insekter som lever om natten. Sätt dig vid en gammal asp, tänd en ficklampa och vänta. Har du tur, kan du få träffa Nikko och hans kompisar. Nikko är ett nattfly. Ett fly är en sorts nattfjäril. Lilian hänger också med. Hon är en lysmask och lyser upp mörkret.

Illustratör: Johanna Magoria
Vilda Barbro – livsviktiga fakta om bin och insekter

Häng med till biet Barbros och humlan Smulans värld. Till gräset, blommorna, snåren och de gamla ruttnande stockarna. Lär dig varför insekterna är livsviktiga, och hur vi alla kan hjälpa dem. Förundras över alla sorters insekter och deras underbara namn. En vacker och viktig bok!

Vilda Barbro, är översatt till danska och heter då Vilde Bibi.

Formgivare: Anna Lind Lewin
Hirams bästa kokbok

Märit Huldt, alias Hiram, var en av Sveriges genom tiderna främsta matskribenter. Hennes enkla och roliga recept byggde på filosofin att matlagning ska vara opretentiös och lustfylld, och hon var tidig med att påtala vikten av råvaror med hög kvalitet. Milena Bergquist har samlat hennes bästa recept i den här boken. Formgivare och ömsint hanterare av Hirams egna illustrationer är Anna Lind Lewin.

Formgivare: Anna Lind Lewin
Hirams gröna kokbok

Märit Huldt var före sin tid. Tidigt talade hon om att äta mycket grönt och i säsong. Och om vikten av att också ta väl hand om allt som lever och växer på vår planet jorden. I den här boken har Milena samlat hennes bästa gröna recept och en hel del sött. Här kan man också läsa än mer om den fantastiska förebild som Hiram var och är.

Illustratör: Amanda Eriksson
Elon, Plexus och de gömda hundarna

”Mamma ljög när hon sa att det skulle bli bättre i den nya skolan.” Elon är trött på att vara rädd, trött på att bli retad, trött på att inte ha någon kompis, trött på att vara ensam. Men världens största hund med husse har bestämt sig för att få Elon på andra tankar.

Illustratör: Amanda Eriksson
Lilla Na och djurkuppen

Lilla Na älskar djur. Hon tycker mer om dem än om människor. Och en dag bestämmer hon sig för att göra något åt djur som far illa. Verkligen GÖRA något.

Fotograf: Hanneke Bonthuis
Tassavtryck – tio böcker om tio hundar

Till Stockholms Hundstall kommer hundar som behöver nya hem. I Milenas böcker berättar några av dem om sina liv och äventyr. Alla berättelser bygger på en sann historia och bjuder på äventyr, sorg och glädje med en gnutta fantasi. Och bäst av allt, alla har ett lyckligt slut.

Fotograf: Emma Mattsson
Kalle och hans drömmar

”Hej! Det är Kalle. Jag behöver din hjälp. Jag vill skriva en bok. Titeln är Drömmen om att flytta till ett gruppboende.” Kalle och hans drömmar är en bok där en synnerligen klok och inspirerande ung människa med Williams syndrom berättar om sitt liv.