Om Milena

Milena Bergquist är författare och journalist. Hon har skrivit ett flertal prisbelönta barnböcker och har gjort två kokböcker om matlegenden Hiram, Märit Huldt. Hon har bland arbetat som reporter på Expressen och varit biträdande featurechef och redaktör på Svenska Dagbladet. Dessutom har hon varit redaktör för Stockholms stadsmissions tidning och för Hundstallet/Svenska hundskyddsföreningens tidning. Hon har en lång och bred erfarenhet av all slags kommunikation och varumärkesarbete och har arbetat som marknadschef på Psykosyntesinstitutet i Göteborg. Idag frilansar hon som reporter för bland annat Lantliv, Gård och torp och Gods och gårdar, men arbetar huvudsakligen som författare och föreläsare.

Min historia

”Med humor och skärpa ger hon röst åt de fantasifulla, modiga och egensinniga barnen”. Katrineholms-Kuriren

Jag föddes i Halmstad och växte upp i Fagersta och Katrineholm. Om min barndom kan man läsa i serien om Millan. Som många vuxna läst mellan raderna var jag ett mycket ensamt barn som ofta lämnades vind för våg. Kanske tur det, för annars hade jag inte kunnat skriva om alla mina ”äventyr”. När jag inte upptäckte världen läste jag. Jag och min vän Katarina beslöt oss för att läsa alla barnböcker på biblioteket i Katrineholm. Hon började på A och jag på Ö. Jag kom till W innan jag tröttnade och Katarina blev aldrig färdig med A, men vi läste hyllmeter av underbara och ibland urtråkiga böcker.

En jul fick jag Häxan och lejonet av C. S. Lewis av mamma och då bekräftades det jag länge hade känt på mig. Det är i böckerna som det sanna och vidunderliga livet pågår. Där bland fauner, vita häxor och Aslan, där hörde jag hemma, där finns livets sanna hemligheter att upptäcka. För mig är det så än idag. I böckerna vilar det riktiga livet.

Idag handlar mitt om att leva så autentiskt jag förmår, att följa min inre unika kärna, min alldeles egna kompassriktning. Den har tagit många år att finna bakom alla illusioner om vem jag trodde mig vara. Nog har vi alla en eller flera livsuppgifter under den tid vi vandrar här på jorden. Min uppgift är att berätta. Om vi alla inser att vi har unika gåvor och uppgifter och vågar följa dessa, finns det hopp för mänskligheten.

Följ @milenabergquist